Kada nakit staviti na dijete

Neki dan je nekoliko nas prijateljica sjelo na kavu i postavilo se jedno zanimljivo pitanje koje je razvilo ozbiljnu diskusiju među nama – kada je pravo vrijeme da nakit bude modni dodatak i na našoj djeci? 

Kada odabiremo nakit za voljenu osobu, možemo se zaustaviti i zapitati se hoće li im se svidjeti ono što smo odabrali za njih, ali koliko često se zaustavljamo i pitamo se jesu li dovoljno stari da prime poklon? Recimo, na primjer, kao pažljiv suprug i otac željeli biste da vaša supruga i kćer dobiju odgovarajući nakit, ali niste sigurni je li vaša kćer dovoljno stara za odgovornost da posjeduje tako skup poklon.

Odlučiti kada je pravo vrijeme da djetetu poklonite takav poklon teško je jer je svako dijete različito. Jedan od načina da utvrdite je li vaše dijete spremno nositi nakit je uzeti u obzir odgovornost koju vaše dijete pokazuje s ostalim stvarima.

Međutim, svjesnost i razumijevanje darova djeteta definitivno je najvažniji čimbenik. Ako dijete ne shvati što je poklon, premlado je da bi posjedovalo nešto skupo kao što je nakit – bez obzira koliko dijete izgledalo preslatko i divno noseći dvije naušnice s dijamantima.

Mada, priča o tome kada nakit staviti na svoje dijete među nama prijateljicama nije niti došla do tog nivoa da li je onaj koji biste stavili na dijete preskup za njegov uzrast nego se naša diskusija zadržala na tome kada je uopće primjereno staviti ga na dijete da ga nosi. Prije svega su tu snažno mišljenje imale mame koje imaju djevojčice koje bi mogle nositi naušnice za čije nošenje je potrebno probušiti uši djetetu. 

Razna su se mišljenja iznosila, jednima nakit nije primjeren na djeci sve do škole – druge su imale stav da se već i bebi mogu probušiti uši.

Mislim da nema pravila i da svaki roditelj mora samostalno donijeti odluku kada je nakit primjeren za njegovo dijete.