Dojenje i grudi u tom procesu

Mnoge žene imaju problema sa dojenjem i grudi im bivaju bolne u tom procesu hranjenja bebe. Jedna se majka kao podršku ostalim mamama u procesu dojenja odlučila voditi dnevnik  dojenja.

Samo ime dnevnika daje naznaku prave podrške dojenju: “Nije bilo tako teško kao što sam očekivala”.

Ta je hrabra mama odlučila podijeliti svoje grudi i svojih prvih 48 sati hranjenja bebe sa ostalim majkama.

Donosimo kratak pregled nekih isječaka iz dnevnika:

12:54: Stigao je naš sin napokon! Stavili su mi ga na grudi čim se rodio i bio je na mojoj koži oko 30 minuta, a onda sam ga proslijedila njegovom ocu još neko vrijeme. U međuvremenu iz mene su izvadili posteljicu, a moje primalje vode računa o nekoliko šavova. Prezadovoljna sam, ali uglavnom sam šokirana što je iz mene izašlo ljudsko biće – i cijelo vrijeme je vikao!

14:00: Stavljam ga na grudi i pokušavam ga hraniti prvi put i on se odmah zakači! Nisam imala pojma što mogu očekivati, ali to ide sasvim glatko i on ostaje oko 45 minuta. Jedna od mojih primalja pomaže oko tog prvog sisanja i daje nam neke upute, poput toga kako držati dojku odozdo u obliku slova U, umjesto sa strane u obliku slova C, kako bi pomogla da se njegova majušna usta zakače na bradavicu.

15:00: Prije otpusta hranim ga 10-ak minuta, samo s jedne strane grudi jer tu imam više mlijeka. Nismo previše nervozni zbog odlaska kući, iako mi je lijeva noga još uvijek prilično smrznuta od epiduralne i imam poteškoća u hodanju. Sve u svemu, osjećam se prilično dobro, ali umorna sam i radujem se što ću biti u svom krevetu. 

5:00: Dolazimo kući i sin je pospan, ali još uvijek uspijevam malo dojiti. Mučimo se otprilike do 9:30 ujutro dok spavamo i mičem ga sa grudi, a on me opet zaskoči i doručkuje!

Ovo je samo dio zapisa iz dnevnika te majke, svakako velika podrška ostalima koje žele uspješno dojiti jer pokazuje pozitivnu podršku i kako grudi žene to mogu izdržati.