Što studije kažu o omega 3 masnim kiselinama?

Prema istraživačima sa Sveučilišta Manchester uzimanje omega 3 dodataka može pomoći u prevenciji raka kože, otkriva nova studija.

Nalazi su objavljeni u The American Journal of Clinical Nutrition. Prema toj studiji uzimanje omega 3 dodataka može pomoći u prevenciji raka kože jer su rezultati studije, financirane od strane Udruge za međunarodno istraživanje raka, otkrili da uzimanje redovite doze ribljeg ulja pojačava imunitet kože na sunčevu svjetlost. Točnije, također je smanjio supresiju imunološkog sustava uzrokovanu sunčevom svjetlošću, poznatu kao supresija imuniteta, koja utječe na sposobnost tijela da se bori protiv raka kože i infekcija. 

Omega 6 i omega 3 balans je također jako bitan. Ljudskom tijelu nisu potrebne samo dovoljne količine tih dviju vrsta dobrih masnih kiselina, već i odgovarajući omjer između njih. Masna riba bogata je omega 3 masnim kiselinama, dok su žitarice bogat izvor omega 6. Padom konzumacije ribe i širokom dostupnošću praktične hrane koja sadrži ulja od žitarica i sjemenki, omjer ove dvije masne kiseline u prehrani se smanjio te dramatično zamahnuo u korist omega 6 i smanjio omega 3 u organizmu.

Stoga moramo povećati unos trojke pošto šestice imamo dovoljno, kako bismo obnovili blagotvornu ravnotežu ulja u našoj prehrani i iskoristili zdravstvene prednosti koje oni mogu pružiti.

Kada unosimo omega 3, naše tijelo razgrađuje masne kiseline na 2 druge masne kiseline EPA (eikozapentaenska kiselina) DHA (dokozaheksaenska kiselina). DHA i EPA se koriste u membranama u svakom tjelesnom tkivu gdje njihova prisutnost ima i stabilizirajući i protuupalni učinak na tkivo.

Liječnici i nutricionisti napominju da neki ljudi nisu u stanju učinkovito razgraditi omega 3 u korisne komponente DHA i EPA, zbog čega se mnogima sada savjetuje nadopuna čistim, stabilnim ribljim uljima za cijelo tijelo. 2 grama sadržavala bi samo 18 kalorija i gotovo sva unesena riblja mast se koristi za bitne tjelesne procese.